L’autocura: de la pròpia escolta a l’acció

L’AUTOCURA: DE LA PRÒPIA ESCOLTA A L’ACCIÓ
L’autocura no es tracta de grans gestos o canvis dràstics a la nostra vida, sinó d’incorporar petites accions a la nostra rutina diària que ens nodreixin. Pot ser tan simple com prendre uns minuts al dia per a respirar conscientment, caminar a l’aire lliure, gaudir d’una beguda calenta, compartir temps amb una amistat o dedicar-nos a una activitat que ens agradi. El desafiament de l’autocura recau en fer d’aquestes petites accions una prioritat i mantenir el compromís de cuidar-nos nosaltres mateixes. Sovint, la nostra vida quotidiana ens porta a centrar-nos en les necessitats dels altres i en les responsabilitats, deixant poc espai per a nosaltres. Fins i tot, de vegades, podem arribar a pensar que dedicar-nos temps és egoista. Però aquest diàleg honest amb el propi benestar és el que, després, ens permet continuar tenint cura o dedicant temps a les altres persones. De fet, quan descuidem el nostre benestar, la capacitat per dedicar cures de qualitat es veu afectada. Per tant, l’autocura és essencial.
Aquesta pot contemplar moltes esferes (emocional, mental, física, espiritual, social, ocupacional…) i cadascú ha d’esbrinar què és el que requereix més atenció en el seu cas. Algunes preguntes que ens podem fer per tal de connectar amb l’autocura són “Què necessito en aquests moments per sentir-me millor? Això que necessito m’ho puc donar ara? En cas negatiu, quines altres maneres se m’ocorren que em puguin ajudar?”.
Posar en pràctica l’autocura és un procés que es relaciona amb l’escolta de les pròpies necessitats i amb l’autorespecte, conceptes que, si els apliquem, ens poden ajudar a autoregular-nos, sentir-nos més enfocades en les nostres prioritats, i a encarar millor els desafiaments de la vida. Reconèixer i valorar cada petit gest que fem per cuidar-nos és important. Amb cada petita acció, estem sembrant les llavors del nostre benestar, i amb el temps, collirem els fruits d’una vida més saludable i significativa.
Si estàs tenint cura d’algú i no saps com fer-ho per cuidar-te a tu mateixa, contacta amb AFA VO a la Casa de la Cultura o al telèfon 656671227.