Família i/o cuidador

La família és el principal agent executador i proveïdor a la hora de tenir-ne cura, però sovint els familiars se senten confosos, desorientats i desbordats davant els canvis que la malaltia introdueix en el nucli familiar. Cada canvi marca l’evidència.

Llavors, freqüentment apareix l’escepticisme i la inseguretat respecte a la capacitat de cuidar perquè sovint, els problemes que es presenten, requereixen d’una comprensió específica i d’una preparació adequada de qui té cura.

La confusió té connotació en el pla emocional, sovint durant els primers anys de la malaltia, i progressivament va cedint el lloc al cansament i a l’organització del dia a dia.

Què puc fer si em trobo tenint cura d’una persona malalta per demència?

1. Buscar informació sobre la malaltia – l’ajudarà a comprendre perquè actua com actua.

2. Buscar formació sobre la cura – aporten estratègies i eines que es poden fer servir durant el procés i alerten de situacions que poden esdevenir en el futur.

3. En la mesura que es necessiti, poder expressar l’impacte emocional que generen a vegades aquestes problemàtiques – Parlar facilita la gestió del malestar.

Prevenció a un mateix:

Mantenir els vincles amb els propers – per contra si un va deixant el contacte amb els altres, a vegades reprendre-ho és complicat. El vincle sempre depèn de dos.

Buscar el seu propi espai, fer coses que a un li agraden a un mateix – carregar-se d’imputs positius, facilita que un després estigui més disponible.

Tenir-se en compte a un mateix, sense deixar de tenir en compte a l’altre – Si la persona que cuida esdevé malalta, qui segueix cuidant?

Buscar una cura de qualitat, per contra de quantitat – No per dedicar-hi més hores un dóna una millor cura.

Demanant o acceptant l’ajuda dels altres – delegar és una altra forma de cuidar i cuidar-se.

Preguntar-se si la cura és per obligació o per elecció – El plànol pot facilitar la mirada del dia a dia.

Qui creu que pot cuidar sol una malaltia que la previsió és entre 7-15 anys, el més probable és que acabi emmalaltint.

Per tot això AFA Vallès Occidental ofereix informació, suport i formació a les persones que tenen cura dels malalts d’Alzheimer