Novembre: El mes de la persona que cuida

El dia 5 de novembre’21 e va celebrar el dia de la persona cuidadora. El paper de la persona que cuida és essencial en les persones amb demència: esdevenen la referència, l’ajuda i un dels acompanyaments principals. La persona cuidadora s’ajusta a les capacitats de la persona que pateix la malaltia, malgrat que assumir aquest rol molt sovint no es tria, sinò que la vida t’hi posa.

Avui volem posar l’accent en el mèrit que té atendre a algú diàriament, des de que s’aixeca fins que se’n va a dormir. Tasques com supervisar, donar un cop de mà, recol·locar allò que l’altra persona ha deixat en un lloc concret, ocupar-se de noves funcions, etc., són conductes que acaben suposant una càrrega física, emocional i mental.

A això se li pot sumar el fet d’haver de deixar de costat les relacions socials, les pròpies aficions, etc. Per tant, desenvolupar aquest rol 24 hores pot acabar desembocant en una gran sensació de desgast. Per aquest motiu, encoratgem a les persones que estigueu a prop de persones cuidadores a què us poseu al seu lloc i reviseu si podeu oferir una mica del vostre temps per acompanyar-les, perquè participar en la cura pot afavorir el benestar de tothom.
AFA-VO està a la vostra disposició, 656671227.

Berta Baladas, psicòloga de l’AFA-VO