Quan una família o una persona rep el diagnòstic d’Alzheimer, o alguna altra demència, els dubtes i temors són molts. Parlem de vides que, sobtadament, queden envaïdes per la incertesa.
Són vides que, a partir d’aquell moment, inicien un camí on les pèrdues seran feixugues i, malauradament, constants. Tot allò que conformava el dia a dia fins aquell moment, comença a canviar, de vegades subtilment, però, altres vegades, de manera brusca. El dol que s’experimenta en aquests casos, a part de ser extens i pesat, afecta diverses àrees, tant en la persona malalta com en la família. Per exemple, alguns aspectes que es poden alterar són: l’esfera social, els interessos i aficions, la sexualitat, l’autonomia, la salut física i mental, etc. Afrontar aquesta nova realitat és molt complex i l’amalgama emocional és intensa. La ràbia, la tristesa, la por, la culpa i la frustració, són algunes de les sensacions que tenyeixen el dia a dia. A tot això s’hi afegeixen els canvis en l’estructura familiar, ja que els membres familiars més propers, com la parella, alguna filla o algun fill, sovint esdevenen persones cuidadores i, és probable que, llavors, es vegin immersos en un entramat de responsabilitats per assumir i necessitats sense cobrir. A més, actualment, la Covid-19 amb tot el que està comportant no ho posa gens fàcil.
Sovint, l’acompanyament emocional que reben aquestes persones és més aviat escàs i la sensació de soledat hi és present. Una manera d’intentar alleugerir el malestar és compartir-lo, parlar del que sentim ens permet identificar millor com estem i alliberar les nostres emocions. Des de l’AFA VO considerem essencial poder oferir un espai d’escolta activa, acompanyament i assessorament durant el procés de la malaltia. Per tant, si us trobeu en una situació similar, podeu comptar amb el nostre equip. Ens podeu contactar al 656671227.
Redacció: Berta Baladas