Introducció
Restar a casa sense sortir és una realitat que ens regeix aquets dies. És un canvi que ens ha vingut donat d’un dia a l’altre i al qual ens hem hagut d’adaptar.
Sabem que per a les persones afectades i per als seus cuidadors, aquests dies de confinament no estan sent fàcils. És per aquest motiu que compartim amb vosaltres un seguit d’informacions, de material i activitats per dur a terme amb el vostre familiar per tal que aquest segueixi una rutina, estigui estimulat, ocupat i se senti útil.
Recomanacions
Viure la situació actual de confinament amb una persona malalta d’Alzheimer és molt complicat. Sovint, la persona afectada per la malaltia no comprèn la situació que estem vivint i la persona cuidadora acaba que ha de cuidar les 24 hores del dia immersa en un estat d’esgotament físic i mental.
Els nostres companys d’AFA Navarra han elaborat el següent opuscle informatiu, tot donant a conèixer 10 recomanacions per a aquelles que estan confinades amb un familiar que pateix alguna demència.
Gestió de les emocions
Poder gestionar les emocions i l’ansietat que ens produeix la situació actual no és quelcom fàcil per a tothom. Per aquest motiu, des d’AFA-VO seguim oferint atenció psicològica individualitzada a totes aquelles persones que ho necessiten.
Podeu contactar amb la psicòloga de l’entitat per demanar la vostra cita. Tel: 620036212
Aprofitem per compartir amb vosaltres un document informatiu elaborat pel Departament de Salut, a on s’esmenten algunes recomanacions útils per una gestió saludable.
Gestió del dol
La gestió del dol requereix un temps en el qual, de manera seqüencial, es van vivint diverses fases que corresponen al procés. No és negatiu enfadar-se, ni plorar, ni negar el que passa, simplement forma part d’una evolució necessària per reconstruir un vuit que abans omplia la persona que ens ha deixat.
El procés de dol es complica quan les circumstàncies impedeixen acomiadar-se de la persona estimada, veure-la i vetllar-la, tal com faríem si la pèrdua es donés en una situació “de normalitat”.
És per aquest motiu que des d’AFA-VO obrim grups d’acompanyamnet per a totes aquelles persones que han perdut un familiar durant el període de confinament o es troben en mig d’un procés de resolució.
Les trobades seran setmanals i es faran en línia, amb un mínim de quatre participants. Aniran a càrrec de la psicòloga d’AFA-VO.
Podeu inscriure’s contactant al telèfon 620036212.
Aprofitem per compartir amb vosaltres una informació elaborada pel Departament de Salut, a on s’esmenten algunes recomanacions útils per la gestió del dol.
Activitats per fer durant el confinament
Des d’AFA-VO som conscients de la importància de que les persones malaltes d’Alzheimer puguin seguir una rutina i realitzar activitats que les mantinguin actives mentalment i físicament. Per aquest motiu, hem anat proposant diversos materials i propostes per a les persones sòcies i usuàries d’AFA-VO.
Us deixem un tastet d’alguns dels vídeos que enviem diàriament a les famílies que fan ús del Respir, un servei a on es proposen diverses activitats.
A més, cada dilluns, dimecres i divendres, a les 12 h i a les 17 h, oferim tallers d’estimulació cognitiva o gimnàstica en directe amb l’objectiu de seguir treballant des de l’estimulació social i la relació entre persones.
Si seguiu els següents enllaços, podreu accedir a dossiers amb activitats d’estimulació cognitiva, en format fitxa, que poden ser del vostre interès.
FASE LLEU
https://www.infogerontologia.com/documents/estimulacion/alzheimer/guias_fundacion_ace/alzheimer_fase_leve.pdf
FASE MODERADA
https://www.fundacioace.com/uploads/files/categorias/ejercicios-online/cuadernos-de-repaso-fase-moderada-fundacio-ace-part-1-opm-fusionado.pdf
Covid-19
